ICT-alan ympäristövaikutukset ovat hyvin moninaisia ja alan luonteen vuoksi hajautuneita. Uusien keinojen tai innovaatioiden löytämiseksi kokonaiskuvan ymmärrys on tärkeää.

Käytännössä ympäristökestävyys tarkoittaa ICT-alan eri osa-alueilla eri asioita. ICT-alan kädenjälkivaikutukset eri aloilla ja ICT-alan omat jalanjälkivaikutukset ovat molemmat keskeisiä. Jos tarkastellaan asiaa esimerkiksi ICT-alan jalanjälkeen kuuluvien päästöjen näkökulmasta, päätelaitteiden osuus koko ICT-alan jalanjäljestä on merkittävä. Päätelaitteiden kohdalla suurimmat päästöt syntyvät usein valmistuksesta, verkko- ja datakeskuslaitteiden kohdalla taas käytöstä. Usein myös suurin osa ohjelmistojen päästöistä syntyy niiden käytön aikana. Muita ympäristövaikutuksia ovat mm. veden- ja maankäyttö sekä jätteet.

Valtakunnallisessa Green ICT -ekosysteemitapaamisessa pohdittiin, mitä ympäristökestävyys ICT-alalla merkitsee ja tarkoittaa käytännössä. 

Tapaamisen työpajoissa pohdittiin, mitä ympäristökestävyys ICT-alalla käytännössä tarkoittaa niin laitteiden, datakeskusten, verkkojen kuin ohjelmistojen osalta. Millaisilla valinnoilla tai toimilla voidaan vaikuttaa alan tuottamiin ympäristövaikutuksiin?

Tallenne 

Tapaamisen tallenteen näet tästä. 

Materiaalit

Ympäristökestävyys ICT-alalla – mitä se tarkoittaa minulle – Laura Partanen, LUT-yliopisto 

Ympäristökestävyyden näkökulmat matkaviestinverkkojen tutkimuksessa – Marja Matinmikko-Blue, Oulun yliopisto 

Kestävän kehityksen standardointitarpeet kansainvälisessä ICT-alan yrityksessä – Susanna Kallio, Nokia 

Päivässä mukana

Laura Partanen on väitöstutkija LUT-yliopiston ohjelmistotekniikan osastolla ja kuuluu kestävän ohjelmistokehityksen tutkimusryhmään. Hänen oma tutkimuksensa keskittyy ympäristökestävyyteen ohjelmistointensiivisissä yrityksissä.

Marja Matinmikko-Blue on tutkimusjohtaja Oulun yliopistossa sekä kestävyyden ja sääntelyn johtaja Oulun yliopiston 6G-lippulaivassa. Hän tutkii kestävyyttä laaja-alaisesti ICT-alalla erityisesti tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin liittyen.

Antti Sipilä toimii TIEKEssä Green ICT -asiantuntijana. Antti vastaa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä. Aiemmin hän on tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina.

— 

Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.

Tapaamisen järjestää Green ICT -hanke VISIIRI. 

VISIIRI-hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen