Ilmaston ja ympäristön huomioinnista yhteiskunnan eri osa-alueilla on tullut arkipäivää, eikä ohjelmistoala ole tässä poikkeustapaus. Vihreän ohjelmistotuotannon käytänteet ovat yhä muotoutumassa, joten nyt on yhä mahdollisuus olla kehittämässä niitä ja toimia edelläkävijänä niiden omaksumisessa. Ohjelmistojen tuotannossa kaiken ytimessä on koodaus, ja tekemistä aiheen parissa riittää. Laskentateho on 25 vuodessa noin 300 000-kertaistunut, kannamme millenium-ajan supertietokonetta taskussamme sähköpostin ja pikaviestien lähettämiseen. Pystymme ohjelmistoalalla varmasti parempaan. 

Vanha insinöörisananlasku kertoo, että ”mitä mitataan, sitä voidaan kehittää”. Kun haluamme kehittää omien ohjelmistojemme ilmasto- ja ympäristöystävällisyyttä, meillä täytyy olla määritelmät ja mittarit tämän kehityksen seuraamiseksi. Haasteena ovat erilaiset kehitysympäristöt, ohjelmointikielten kirjo, kirjastot ja arkkitehtuurit. Yksi hyvä proxy-mittari ohjelmistojen vaikutuksille on virrankulutus, jonka mittaamiseksi on monia erilaisia keinoja. Näiden pohjalta onnistumme varmasti kehittämään yhteismitallisen kehyksen. 

Green ICT -hanke VISIIRI järjestää näiden aihealueiden verkkotyöpajan 10.10.2024 klo 12–15. Työpajassa aloitetaan työ kestävän koodauksen käytänteiden ja koodin ympäristömittaamisen parissa. Mukana työpajoja vetämässä on Suomen huippuakateemikkoja aiheen parissa Itä-Suomen ja Turun yliopistoista sekä LUT-yliopistosta. Nyt on aito mahdollisuus sijoittua aihepiirin edelläkävijöiden joukkoon ja näyttää suuntaa alan ilmasto- ja ympäristötyölle. 

Mitä? Kestävän koodauksen käytänteet ja koodin mittaaminen -työpaja 
Missä? Online 
Milloin? to 10.10. klo 1215 

Työpaja on avoin kaikille kiinnostuneille. Työpaja voidaan pitää joko suomeksi tai englanniksi osallistujista riippuen.